Gjør boligen klar til ferien

Du lukker vinduer og drar ut stikkontakter med den største selvfølge før ferien. Men tar du de samme forbeholdene på badet? Det gjør du lurt i, for det siste du ønsker å komme hjem til, er en oversvømmelse!

Norske hjem utsettes for vannskader til en verdi av mange hundre millioner kroner hvert år. Og høytiden for skader er – du har sikkert gjettet det allerede? Ja, det er om sommeren og i ferietiden. Det er en selvfølge for de fleste å låse dører, lukke vinduer og slå av apparater som bruker strøm. Men hvorfor glemmer vi badet før vi reiser på ferie? 

Sjekkliste

Skal du være bortreist i mer enn tre–fire dager i sommer, er det noen viktige ting du må huske på før du pakker kofferten. Med enkle grep unngår du ubehagelige overraskelser når du kommer hjem: 

Steng hovedstoppekranen

Dette er den aller viktigste tingen du gjør før du reiser vekk. Uten vanntilførsel unngår du garantert oversvømmelser. 

Monter en lekkasjestopper

Med en lekkasjestopper får du ekstra trygghet, både når du er bortreist og hjemme. En lekkasjestopper monteres rundt eller til vannførende installasjoner. Oppstår det fukt, vil den varsle og automatisk stoppe vanntilførselen.

Trenger du hjelp med montering? Ta kontakt med en av Rørkjøps dyktige rørleggere. Vi hjelper deg!

Husk å rense sluket

Du bør rense sluket på badet minst en gang i året – og helst litt oftere. Ekstra viktig er det å fjerne hår og rusk før du reiser bort. Hvis du ikke renser sluket, vil det sakte fylle seg opp med fett, såperester og hår. Og når sluket ikke blir tilført vann, er det fort gjort at rusket stivner og tetter igjen utløpet. Vannsøl og økt risiko for fuktskader i gulvet blir kjapt en realitet når du kommer hjem og skrur på dusjen. Er sluket potte tett etter ferien, må du bruke en avløpsåpner.

Vond lukt – farvel!

Det er ikke like skadelig som en oversvømmelse, men hvem liker vel vond lukt på badet? River det i nesa når du tar den første dusjen hjemme etter ferien, er det bakterier som har skylden. De elsker nemlig fukt og lunkent vann.

Kommer det vond lukt opp fra sluket, er det fordi bakteriene har hatt fest mens du var vekk. Kokende varmt vann og salmiakk gjør susen. Og mens du er i gang, bør du legge dusjhodet og -slangen i en bøtte med vann og klorin eller eddik. Så enkelt tar du knekken på legionellabakterier – og vond lukt.

Ikke glem hyttebadet

Nå som du er blitt minnet om hva du skal gjøre før du reiser på hytteferie – ikke glem å gjøre det samme når du reiser fra hytta. I følge Vannskadekontoret til SINTEF koster lekkasjer fra vannrør og sanitærinstallasjoner i norske hytter forsikringsbransjen nesten 100 milioner kroner hvert år.

Også her må du stenge hovedstoppekranen, og det er minst like praktisk med en lekkasjevarsler på hytta som hjemme – om ikke enda mer. Skal hytta i tillegg stå ubrukt gjennom vinteren? Vær føre var med tanke på frosne rør og andre mulige skader på grunn av snø og kulde.

Vannskader som oppstår i ferien, får ofte et mye større omfang enn ellers i året. Det er fordi vannet får flyte fritt i mange dager før skaden oppdages. Da sier det seg selv at det kan bli veldig dyrt for lommeboka i etterkant.